آشنایی با انواع لک صورت و روش های درمان آن
لک صورت یا همان ملاسما از جمله رایج ترین مشکلات پوستی می باشد که هم در آقایان و هم خانم ها دیده می شود. این لک ها معمولا قهوه ای روشن تا تیره هستند و بر روی پوست صورت ایجاد می شوند. لک های پوستی دارای سطحی مسطح هستند و خطری ندارند. اما زیبایی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند و گاهی اوقات سبب کاهش اعتماد به نفس در فرد می شوند.
اغلب افرادی که دچار لک پوستی می شوند. از این مشکل رنج می برند و به دنبال روش هایی برای بهبود آن هستند. در این مقاله به معرفی انواع لک پوستی و روش های درمان آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
انواع لک صورت
لک بارداری (ملاسما)
ملاسما در واقع لک هایی به رنگ قهوه ای می باشد که در بانوان بسیار شایع است. این لک های پوستی با نام لک پوستی بارداری شناخته شده اند. اما گاهی اوقات در بانوان مجرد و یا حتی آقایان ایجاد می شوند.
فرکل یا کک و مک (Freckle)
این نوع لک پوستی معمولا در افرادی که پوست سفید و چشمانی آبی دارند، ایجاد می شود. کک و مک در فصل های گرم سال شدت می یابد و عموما از سنین کودکی ایجاد می شود.
لک های ناشی از افزایش سن (لک پیری)
این نوع لک پوستی با بالا رفتن سن و بتماس امواج نور خورشید با پوست ایجاد می شود و معمولا بر روی پوست دست و صورت ظاهر می شود و به مرور زمان نواحی بیشتری از پوست را فرا می گیرد.
لک صورت ناشی از مصرف دارو
برخی از داروها نظیر داروهای ضد جوش، ضد سرطان و داروی مالاریا، در صورت حساسیت و یا استفاده ی نادرست، موجب ایجاد لک پوستی می شوند.
لک ناشی از التهاب پوست
گاهی اوقات التهابات پوستی که در اثر نور خورشید و یا دست کاری جوش ها ایجاد می شود، منجر به بروز لک پوستی می شوند.
لک ناشی از برخی بیماری ها
بیماری های کبدی و کلیوی، در صورتی که شدت یابند و درمان نشوند، سبب ایجاد لک های قهوه ای بر روی پوست صورت و پیشانی می شوند.
عوامل ایجاد لک صورت چیست؟
از مهمترین عوامل بروز لک در بانوان لک ناشی از بارداری می باشد. این لک های معمولا در 20 تا 40 سالگی نمایان می شوند و عموما بر روی پوست گونه، پیشانی و لب بالا ایجاد می شوند. این نوع لک صورت به دلیل تغییرات هورمونی ظاهر می شود و در بانوانی که پوستی تیره دارند، بیشتر می باشد. اکثر لک های پوستی ناشی از بارداری پس از زایمان رفع می شوند، اما برخی از آن ها بر روی پوست باقی می مانند و لازم است درمان شوند.
از دیگر عوامل ایجاد لک پوستی، استفاده از قرص های ضد بارداری می باشد. اکثر بانوانی که در اثر مصرف قرص ضد بارداری دچار لک می شوند، احتمال ایجاد لک بارداری در دوران حاملگی در آن ها بیشتر است. این نوع لک پوستی پس از قطع قرص های ضد بارداری هم بر روی پوست می مانند. لک های ناشی از مصرف قرص ضد بارداری را بهتر است پس از قطع این داروها درمان نمود.
نور خورشید از دیگر عوامل لک پوستی می باشد. این نوع لک بر روی پوست بینی و گونه نمایان می شود و در اثر تماس بیش از حد پوست با نور خورشید ایجاد می شود. استفاده از کرم های ضد آفتاب و نقاب می تواند از ایجاد لک ناشی از آفتاب پیشگیری نماید.
استفاده از کرم ها و لوازم آرایشی بهداشتی نامرغوب و برخی بیماری های داخلی نیز می توانند منجر به ایجاد لک پوستی شوند.
روش های درمان لک صورت چیست؟
درمان لک با لیزر درمانی
در لیزر درمانی ملانین پوست مورد هدف قرار می گیرد و از طریق تجزیه ی آن لک های پوستی از بین می روند. در واقع در لیزر درمانی پالس های سریع نور به سمت لک های پوستی ارسال می شوند. لک ها پالس ها را دریافت می کنند و بدین ترتیب رنگدانه های آن به وسیله ی گرما تجزیه شده و به ذرات ریز تبدیل می شوند.
لیزر درمانی از موثرترین روش ها برای درمان لک های قدیمی و جدید است، اما بسیار گران و پر هزینه می باشد. لیزر حتی قادر است لک های پوستی تیره ای که در لایه های عمقی پوست ایجاد شده اند، را هم درمان نماید. این روش ممکن است سبب ایجاد درد در بیمار شود اما تاثیر گذاری فوق العاده ای دارد و تا نود و نه درصد موثر می باشد.
درمان با لایه برداری شیمیایی
بهترین روش برای درمان لک های قهوه ای و کک و مک، لایه برداری شیمیایی است. در روش لایه برداری شیمیایی، نوعی محلول شیمیایی را بر روی پوست قرار می دهند که این محلول موجب حذف لایه ی خارجی پوست می شود. به مرور زمان لایه ی خارجی پوست از بین می رود و لایه ی جدید جایگزین آن می شود که این لایه ی جوان و جدید فاقد لک و چین و چروک می باشد و ظاهر صاف تر و روشن تر از لایه ی قبلی دارد. محلول های شیمیایی که در این روش استفاده می شود، در واقع لایه بردارهای اسیدی هستند که به سه دسته ی عمیق، اصلی و ملایم تقسیم می شوند. مهمترین جزء لایه بردارهای ملایم، اسید لاکتیک، اسید گلیکولیک و اسید آلفا هیدروکسی می باشد.
درمان لک صورت با میکرودرم آبریژن
در روش میکرودرم آبریژن ذرات بسیار ریزی بر روی پوست پرتاب می شود و بدین صورت لایه های سطح پوست از بین می روند و لایه ی جوان و جدیدی بر روی پوست تشکیل می شود.
روش میکرودرم به صورت دستی یا به وسیله ی دستگاه مکش انجام می شود. هر دو روش نیاز به یک ساعت زمان دارند. در میکرودرم سلول های مرده ی و لایه های فرسوده ی پوست حذف می شوند. این روش بدون درد است و در آن به صورت عمقی پوست پاکسازی می شود. روش میکرودرم سبب حساسیت پوستی نمی شود و با انواع پوست سازگار است. اما ممکن است کمی موجب التهاب و قرمزی پوست شود که پس از چند ساعت از بین می رود.
اطلاعات بیشر در بررسی متداول ترین روش های درمان لک صورت