پوست و مو, زیبایی, مجله "خوب باش"

بررسی متداول ترین روش های درمان لک صورت

یکی از مشکلات پوستی شایع لک صورت و بدن یا هیپرپیگمانتاسیون است که روش های مختلفی برای درمان آن وجود دارد. مشکل هیپرپیگمانتاسیون به علت تولید زیاد ملانین در پوست اتفاق می افتد. همچنین مواردی از قبیل تغییرات هورمونی، جوش صورت و پرتوهای مضر نور خورشید نیز می توانند باعث ایجاد لک در سطح پوست شوند. در این نوشته قصد داریم شما را با متداول ترین روش های درمان لک صورت، عوارض و نتایج حاصل از آن آشنا کنیم.

درمان لک صورت با کرم روشن کننده

کرم های روشن کننده از جمله روش های بدون نسخه جهت درمان لک صورت هستند. این کرم ها می توانند حاوی ترکیبات متفاوتی باشند که استفاده از آن ها باعث کاهش رنگدانه های پوست می شود.

البته کرم های روشن کننده و ضد لک قوی تری نیز وجود دارند که استفاده از آن ها حتما باید تحت نظر پزشک باشد و تنها 1 الی 2 بار در هفته می توان از این محصولات استفاده نمود.

مهم ترین ترکیباتی که در کرم های روشن کننده بدون نسخه وجود دارد شامل موارد زیر است:

  • هیدروکینون
  • عصاره شیرین بیان
  • N-استیل گلوکوزامین
  • ویتامین B3 (نیاسین آمید)

استفاده از کرم های روشن کننده برای درمان لک صورت تا چه حد صحیح است؟

انواع ژل ها و کرم های روشن کننده پوست دارای اثری عالی جهت درمان لک صورت هستند و قادراند انواع لک و تغییر رنگ صورت را درمان کنند. این محصولات بدون نسخه پزشک در دسترس هستند و در کنار تاثیر خوبی که دارند، نسبت به سایر روش ها مقرون به صرفه تر هستند اما ممکن است درمان لک با این روش نسبت به روش های حرفه ای تر کمی طولانی تر شود.

تاثیر اسید صورت در درمان لک صورت

اسیدهای صورت با لایه برداری از پوست باعث رفع سلول های مرده پوستی و تولید سلول های جدید در سطح پوست می شوند. استفاده از اسید صورت باعث روشن تر شدن رنگ پوست و نرمی و لطافت آن می شود. بسیاری از این اسیدها بدون نسحه پزشک قابل خریداری هستند. اگر صاحب پوستی روشن هستید با استفاده از اسیدهای صورت می توانید از شر لک های خفیف پوستی خلاص شوید. رایج ترین نمونه های اسید صورت شامل موارد زیر است:

  • اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHA)، مانند گلایکولیک، لاکتیک، سیتریک، مالیک یا تارتاریک اسید
  • آزلائیک اسید
  • کوجیک اسید
  • سالیسیلیک اسید
  • ویتامین C (به صورت L – آسکوربیک اسید)

رتینوئیدها

یکی از قدیمی ترین درمان های ضد لک که بدون نسخه پزشک قابل خریداری هستند رتینوئیدها هستند که یکی از مشتقات ویتامین A می باشند. رتینوئیدها به عمق پوست نفوذ کرده و روی اپیدرم تاثیر می گذارند.

رتینوئیدها مدل های قوی دارند که حتما باید تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار بگیرند. البته نمونه های ضعیف تر آن نیز وجود دارد که بدون نسخه پزشک قابل خریداری است و تاثیر کم تری دارد.

رتینوئیدهای ضعیف برای انواع تناژهای پوست قابل مصرف است اما اگر پوست شما تیره است و قصد دارید به مدت طولانی از آن ها استفاده کنید باید با متخصص پوست مشورت نمایید.

نکته مهمی که وجود دارد این است که رتینوئیدها بیشتر برای درمان چروک صورت استفاده می شوند تا لک صورت! یعنی ممکن است استفاده از رتینوئیدها برای درمان لک صورت بهترین روش نباشد.

بررسی متداول ترین روش های درمان لک صورت

لایه برداری شیمیایی جهت درمان لک صورت

در روش لایه برداری شیمایی از اسیدهای غلیظ تر جهت لایه برداری پوست استفاده می شود. در این روش لایه اپیدرم پوست از بین رفته و لک های صورت کاهش پیدا می کنند. لایه برداری های قوی با نفوذ به لایه درم صورت می توانند اثرات بارزتری نیز داشته باشند.

با وجود آنکه بسیاری از لایه بردارهای شیمایی بدون نسخه پزشک در دسترس هستند اما برای رسیدن به بهترین نتیجه بدون عوارض بهتر است این کار را در مطب و تحت نظر پزشک متخصص انجام دهید تا خیلی سریع تر از شر لک های صورت خود خلاص شوید.

عوارض استفاده از لایه بردارهای شیمایی

به دلیل قوی بودن لایه بردارهای شیمایی استفاده از آن ها چه در منزل و چه در مطب پزشک ممکن است با عوارض مختلفی همراه باشد. این عوارض شامل قرمزی، سوزش و تاول می باشد. در صورت استفاده غلط از لایه برداری های شیمایی ممکن است اسکارها و تاول ها بیش تر نیز شوند.

در صورتی که ساعات زیادی از شبانه روز را در معرض تابش مستقیم نور خورشید هستید استفاده از لایه بردارهای شیمایی گزینه مناسبی برای شما نیست زیرا حساسیت پوست را نسبت به نور خورشید افزایش می دهد.

همچنین اگر در حال استفاده از لایه بردارهای شیمایی جهت درمان لک صورت خود هستید، در صورتی که از یک کرم ضد آفتاب مناسب استفاده نکنید تابش نور خورشید می تواند وضعیت لک های صورت شما را بدتر کند.

استفاده از لایه بردارهای شیمایی برای چه نوع پوست هایی مناسب است؟

اگر موارد زیر را روی پوست خود مشاهده کردید استفاده از لایه بردارهای شیمایی برای درمان لک صورت شما گزینه مناسبی است:

  • لک های ناشی از افزایش سن
  • لک های ناشی از تابش نور خورشید
  • ملاسما
  • پوست لک دار

همچنین اگر دارای پوستی روشن هستید استفاده از لایه بردارهای شیمایی می تواند تاثیر سریع تر و کارآمدتری نسبت به اسیدهای صورت در درمان لک صورت داشته باشد.

درمان لک صورت با لیزر

استفاده از لیزر جهت درمان لک صورت روشی است که طی آن از پرتوهای هدفمند نور جهت کاهش لک های صورت استفاده می شود. لیزرهای به دو دسته تخریبی و غیر تخریبی تقسیم بندی می شوند. لیزرهای تخریبی بسیار قوی بوده و لایه های پوستی را از بین می برند اما لیزرهای غیر تخریبی تنها روی لایه درم اثر گذاشته و باعث تحریک کلاژن سازی می شوند.

از آنجایی که لیزرهای تخریبی بسیار قوی هستند عوارض بیشتری نیز دارند. به دلیل آنکه لیزرها با از بین بردن عناصر پوستی باعث از بین رفتن سلول های قدیمی و مرده پوست، تولید سلول های جدید و سفتی پوست و یکنواختی رنگ آن می شوند.

آیا استفاده از لیزر روش مناسبی جهت درمان لک صورت است؟

انواع مختلف لیزر می توانند بسته به نوع پوست هر فرد تاثیر متفاوتی روی پوست داشته باشند. مثلا اگر پوست صورت شما روشن است لیزر فرسایشی برای پوست شما گزینه مناسب تری است.

اما در بعضی از افراد استفاده از لیزر غیر فرسایشی جهت درمان لک صورت ممکن است نه تنها لک ها را از بین نبرده بلکه باعث تیره تر شدن رنگ پوست نیز شوند. به همین دلیل برای چنین اقداماتی حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا تناژ پوستی شما را تشخیص داده و بهترین نوع لیزر را جهت لایه برداری از پوست شما تشخیص دهد.

درمان لک صورت با پالس شدید نور یا IPL

پالس شدید نور یا IPL در واقع نوعی لیزر غیر تخریبی یا فرکشنال است که به نام فوتوفیشیال نیز شناخته می شود. این روش باعث تحریک کلاژن سازی در لایه درم پوست می شود و نیاز به چند جلسه درمان دارد.

پالس شدید نور یا IPL بیشتر جهت رفع عوارض ناشی از تغییر در رنگدانه‌های پوست استفاده می شود اما می تواند باعث رفع لک های سطحی صورت و بدن نیز شود. این روش همچنین باعث رفع چین و چروک، واریس و منافذ باز صورت نیز می شود.

در صورتی که داری پوستی روشن هستید این روش برای شما گزینه بسیار مناسبی است.

بررسی متداول ترین روش های درمان لک صورت

روش میکرودرم ابریژن

در این روش که در کلینیک‌های زیبایی استفاده می شود تنها لایه اپیدرم پوست تحت تاثیر قرار گرفته و قادر است اسکارهای سطحی پوست را برطرف کند. متخصص پوست در روش میکرودرم ابریژن از یک ابزار دستی مته مانند که دارای برس است و به برق متصل است جهت لایه برداری از پوست استفاده می کند. البته ممکن است در کنار این ابزار از وسایل جانبی دیگری که دارای قدرت سایشی هستند استفاده کند.

متخصص پوست ابزار میکرودرم ابریژن را خیلی آرام روی نقاط کم عمق پوست می کشد تا لایه های خارجی و مرده پوست ریزش پیدا کرده و لایه اپیدرم پاکسازی شود. بنا به تشخیص متخصص پوست و شدت مشکل پوستی ممکن است پوست به چند جلسه میکرودرم ابریژن نیاز داشته باشد.

این روش برای درمان لک صورت بهترین کارایی را دارد. البته پیش از انجام روش میکرودرم ابریژن متخصص پوست شما را بررسی می کند تا تشخیص دهد این روش در درمان لک های صورت شما پاسخگو هست یا خیر. در صورتی که دارای یک پوست روشن هستید این روش برای شما بسیار موثر است.

روش درم ابریژن

درم ابریژن هم از دیگر روش های پاکسازی پوست است که بیشتر روی نواحی عمیق لایه درم پوست تاثیر می گذارد. این روش علاوه بر لک باعث صاف شدن چین و چروک های صورت نیز می شود. درم ابریژن همچنین برای درمان موارد نیز موثر است:

  • جای جوش یا اسکار
  • لک‌های پیری
  • جای بیماری آبله مرغان
  • جای زخم
  • آسیب‌های ناشی از اشعه نور خورشید

درست همانند روش میکرودرم ابریژن، در روش درم ابریژن نیز متخصص پوست از یک ابزار دستی مته مانند دارای براش، که به برق متصل است برای سایش پوست استفاده می کند و ممکن است همراه آن از سایر ابزار سایشی نیز استفاده نماید. متخصص پوست ابزار سایش پوست را خیلی آرام روی پوست حرکت می دهد تا کل اپیدرم و قست بالای درم پوست پاکسازی شود.

در مقایسه با میکرودرم ابریژن باید گفت که درم ابریژن با سرعت بیشتری می تواند روی پوست تاثیر گذاشته و لک های پوستی را کم رنگ کند. طبق بررسی ها این روش روی پوست های روشن موثر تر از پوست های تیره است. شما می توانید با کمک این روش حدودا پس از 8 هفته از شر لک های پوستی خود خلاص شوید.

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی روش های مختلف درمان لک پوستی پرداختیم. شما می توانید با توجه به نوع لک های خود یکی از این روش ها را برای درمان لک صورت استفاده نمایید.

البته بهترین راه برای درمان قطعی لک های صورت مشورت با پزشک متخصص است. زیرا پزشک پس از معاینه پوست و تشخیص نوع لک می تواند بهترین و تاثیر گزار ترین روش را انتخاب کرده و به شما پیشنهاد دهد. البته نکته مهمی که وجود دارد این است که برای درمان سریع تر و پیشگیری از بروز مجدد لک حتما باید از یک کرم ضد آفتاب دارای SPF 30 یا بالاتر، چه در روزهای آفتابی و چه در روزهای ابری جهت محافظت از پوست خود در برابر پرتوهای UV استفاده نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *